Kiedyś paloną i mieloną kawę ziarnistą wsypywało się do garnka i gotowało w małej ilości wody. Technologia przelewowa została opracowana dopiero 120 lat temu, a pierwsze zastosowania tej metody nie były zbyt doskonałe. Jednak to już pozwalało otrzymać napój lepszej jakości, z rozprzestrzeniającym się aromatem.
Z biegiem lat, na rynku zaczęły pojawiać się aparaty do kawy o ulepszonej konstrukcji, takie jak dzbanek do kawy z filtrem, francuski - wytwarzający wysokie ciśnienie i wreszcie elektryczne ekspresy do kawy. Od początków XX wieku, powoli rozpoczęła się standaryzacja technologii tych urządzeń. Było to niezbędne, aby utrzymać odpowiednie parametry przyrządzania naparu, takie jak temperatura i czas parzenia. Używany wcześniej do konstrukcji aparatów metal, został powoli wypierany przez inne materiały, głównie przez plastik i inne tworzywa sztuczne. W ostatnich latach, wciąż udoskonalane ekspresy do kawy, stały się nie tylko funkcjonalnym urządzeniem, ale również częścią wystroju wnętrza. Obecnie, w sprzedaży dostępne są aparaty o różnych kształtach, kolorach i rozmiarach.
Bez żadnych wątpliwości, obecne ekspresy do kawy są bardzo atrakcyjne i stylowe, a ulepszany wygląd idzie w parze z rozwojem technologii. Umożliwia ona uproszczenie procesu przygotowywania smacznej kawy do minimum, czyli otrzymania żądanego rodzaju kawy za jednym naciśnięciem guzika. Ponadto można programować smak i ilość napoju, według własnego smaku i upodobania. Również dbanie o czystość aparatu zostało zautomatyzowane. Aby uruchomić funkcje czyszczenia i odkamieniania, wystarczy nacisnąć guzik. Jakby tego było mało, aparat wyświetli komunikat i poinformuje, kiedy te czynności należy przeprowadzić.
Obecnie, przy pomocy w pełni automatycznych ekspresów do kawy, można przygotowywać różne rodzaje kawy - od czarnej i espresso, po bardziej skomplikowane kawy z mlekiem, jak latte macchiato. Ponadto można regulować ich moc, objętość i temperaturę. W miejscu wcześniej używanych filtrów, które trudno było czyścić, w obecnych aparatach są one trwałe i łatwo się je wyjmuje. Wraz z rozwojem i udoskonalaniem ekspresów, rozszerzał się asortyment środków do ich konserwacji. Obecnie wystarczy zastosować tabletkę, proszek lub płyn odkamieniający czy czyszczący, nacisnąć odpowiedni guzik i to wszystko, co trzeba zrobić, aby móc cieszyć się zawsze świeżą kawą i długo oraz niezawodnie działającym aparatem
Ekspresy do kawy są wciąż udoskonalane. Wciąż pojawiają się nowe modele, wzbogacone o jakąś dodatkową funkcję - wszystko dla większej wygody. Np. do już istniejących możliwości zaprogramowania czasu przygotowania kawy, zostają dodane możliwości wyboru jej wielkości i smaku. Nowoczesne aparaty mają zainstalowaną funkcję automatycznego wyłączenia, kontrolę termostatyczną i ekrany LED, które wyświetlają komunikaty i informują, jaką czynność obecnie wykonują. Są już też ekspresy z ekranem dotykowym TFT, na których wybiera się nawet żądany rodzaj kawy. Jednym z najnowszych udoskonaleń są automatyczne włączniki, które regulują i wyłączają kapanie po zaparzeniu.
Po stu latach od wynalezienia pierwszego ekspresu do kawy, zmienił się on nie do poznania. Obecnie, przy pomocy tych automatów, można łatwo i szybko przygotować wyjątkowo pyszną kawę. Wszystkie procesy zostały optymalnie zautomatyzowane - od wyboru temperatury kawowego naparu, po samooczyszczanie się aparatu. Ciągłe udoskonalanie i przystępne ceny sprawiają, że ekspresy do kawy nie są już luksusem, a raczej użytecznym aparatem codziennego użytku, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie życia. Również większość biur i firm zaopatruje się w te urządzenia, bo wiadomo, że po kawie lepiej się pracuje, a dodatkowo ich atrakcyjny wygląd sprawia, że są dodatkiem reprezentacyjnym.