~ j64 Utarła się opinia jakoby stosowanie środków ochrony roślin przyczynia się do wzrostu plonów eliminując szkodliwe chwasty dziesiątku
jące trud rolników. W tym celu sięga się po coraz bardziej radykalne środki, zapominają
c o bezpieczeń
stwie i zdrowiu ludzi.
Kiedy w 1974 potentat branży biotechnol
ogicznej i chemii organiczne
j koncern Monsanto wprowadził na rynek swój flagowy produkt Roundup, nikt nie przypuszcz
ał jak wielki wpływ na środowisko wywoła stosowanie tego herbicydu. Substancją czynna herbicydu Roundup jest glifosat. Jedynym legalnym sposobem stosowania glifosatu w Polsce jest używanie go jako środka chwastobój
czego w uprawach GMO. Jednakże okazuje się, że stosowanie Roundup-u zawierając
ego glifosat wybiega dalej niż producent zalecił. Glofosat znalazł nowe zastosowan
ie w rolnictwie
. Stosuje się go do desykacji, czyli wysuszania roślin takich jak; zboża, rzepak , burak oraz ziemniak na kilka tygodni przed zbiorem. Praktyka mimo iż nie ma umocowania prawnego jest szeroko stosowana w Polsce. Niesie to za sobą obecność glifosatu w płodach rolnych dla ludzi i zwierząt.
Jakie są pozostałoś
ci glifosatu w ziarnach zbóż, rzepaku, i w produktach wytworzony
ch z tych roślin trudno oszacować ponieważ brak jest upubliczni
onych badań w tym zakresie. Glifosat stosowany jest również w parkach, przy drogach miejskich, do niszczenia niepożądan
ej zieleni w ogródkach przydomowy
ch, co sprawia ,że środek ten wywołuje skażenie gleby, wody i powietrza. Resztki glifosatu pozostają w glebie do następnego sezonu. W tym czasie herbicyd oddziaływu
je nie tylko na chwasty ale również na mikroorgan
izmy roślinne i zwierzęce w glebie.
Międzynaro
dowa Agencja Badań nad Rakiem zakwalifik
owała glifosat jako rakotwórcz
y składnik. Skojarzono go z dwoma rodzajami nowotworu; nieziarnis
tym chłoniakie
m złośliwym oraz nowotworem piersi. Jest prawdopodo
bnie najważniej
szym czynnikiem rozwoju następując
ych chorób; bezpłodnoś
ci, choroby Alzheimera
, chorób układu krążenia, autyzmu, otyłości, stwardnien
ia zanikowego bocznego, chorób układu pokarmoweg
o. Jego stosowanie wykazuje zależność z podwyższon
ym ryzykiem poronień u żon farmerów narażonych na działanie glifosatu. Stwarza możliwość występowan
ia problemów z prawidłowy
m rozwojem płodu u kobiet. To zjawisko na masową skalę występuje w Argentynie
, drugiej pod względem stosowania glifosatu po USA. Stosowanie herbicydu ingeruje we wiele procesów metabolicz
nych w roślinach i zwierzętac
h zaburzając równowagę między bakteriami jelit. Opublikowa
ny raport potwierdza
, że stosowanie glifosatu uszkadza DNA i jest czynnikiem napędowym mutacji prowadzący
m do raka, wpływa negatywnie na rozwój neuronów i wzrost aksonów. Z obserwacji skutków stosowania glifosatu wynika, że powoduje lub istonie przyczynia się do deformacji dzieci już w łonie matek, długotrwał
ych zaburzeń umysłowych i poważnych problemów dermatolog
icznych. Intensywno
ść schorzeń na terenach objętych stosowanie
m glifosatu zwraca uwagę na korelacje w występowan
iu tych dwóch czynników.
Najdłużej prowadzone badanie na szczurach wykazało, że gryzonie pijące wodę z Roundupem w śladowych ilościach dopuszczon
ych normami dla wody i ludzi wykształca się od 200-300 proc. więcej dużych guzów nowotworow
ych, powoduje problemy z sercem oraz uszkodzeni
a wątroby i nerek niż u szczurów nie pijacych wody z herbicydem
. Ludzie pijąc wodę, spożywając żywność wyprodukow
aną z surowców rolnych są narażeni na skutki stosowania glifosatu. W 18 krajach Europy wykryto glifosat w moczu badanych ochotników
. Największą
, bo aż w 90 proc. próbkach zawartość glifosatu mieli obywatele Malty. Na drugim miejscu plasują się Niemcy i Polacy z 70 proc. zawartości glifosatu wśród badanych ochotników
. Badania przeprowad
zone w Niemczech na grupie 211 ochotników na przełomie 2015-2016 wykazały, że u 99,6 proc. badanych osób wykryto zawartość glifosatu w moczu. Wśród 79 proc. badanych obywateli Niemiec ujawniono zawartość herbicydu 5-42 większą niż normy w dopuszczon
ej wodzie pitnej. W Hiszpanii, w kraju unijnym o największe
j areale upraw GMO 41 próbek wody gruntowej zawierały glifosat powyżej norm. W USA w 62 próbkach miodu nie ekologiczn
ego wyśledzono glifosat, ale również pojawił się on w 42 próbkach miodu uprawianeg
o ekologiczn
ie, co dowodzi, że herbicyd przenosi się z wiatrem. Ma to wpływ na pszczoły które doświadcza
ją zaburzeń nawigacji przestrzen
nej.To dowodzi ,że zagrożeni skażeniem tym środkiem są rolnicy uprawiając
y ziemię konwencjon
alnymi metodami.
2,5 mln ton soi genetyczni
e modyfikowa
nej zawierając
ej glifosat jest rocznie sprowadzan
ej z USA. Soja importowan
a najczęście
j kończy jako pasza dla zwierząt hodowlanyc
h. W chwili kiedy kiedy bramy unijne otworzyły się na import genetyczni
e modyfikowa
nej soi błyskawicz
nie zmieniono unijną normę na zawartość glifosatu ,podwyższa
jąc ją 200-u krotnie.
18 czerwca w Sądzie Najwyższym dla okręgu San Francisco rozpoczęła się rozprawa przeciw Monsano ,pozew który wystosował
y setki rodzin zajmujące się rolnictwem
, które oskarżają koncern o śmierć swoich bliskich za rakotwórcz
e właściwośc
i glifosatu.
zródło
http://www.icppc.pl/antygmo/ prof.dr.ha
b. Jacek Nowak
Źródło: Planeta Przemian