Klasyczne ciastka czekoladowe - składniki
Aby upiec klasyczne ciastka czekoladowe, należy przygotować:
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 1 szklankę mąki typu 400 lub (lub pełnoziarnistej)
- 1/4 szklanki cukru (można połączyć biały i brązowy)
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 5 czubatych łyżek kakao
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 1 szczyptę soli
- 1 łyżkę cukru wanilinowego lub cukru z wanilią
- 200 g czekolady mlecznej
Jak zrobić klasyczne ciastka czekoladowe?
Przepis na klasyczne ciastka czekoladowe jest bardzo prosty. Najpierw należy roztopić masło w małym rondelku na niewielkim ogniu, a przestudzeniu wsypać do niego cukier oraz cukier wanilinowy. Po dokładnym wymieszaniu można wsypać kakao oraz sól. Następnie do masy trzeba dodać jeszcze całe jajka i mleko. Po uzyskaniu jednorodnej konsystencji należy wsypać proszek do pieczenia z mąką, po ich wcześniejszym przesianiu. Do gładkiego ciasta pozostaje już tylko wrzucić posiekaną drobno czekoladę i delikatnie wymieszać.
Do przygotowania klasycznych ciastek czekoladowych najlepiej sprawdzi się blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Masę najłatwiej nabierać łyżką stołową, formując kulki wielkości gałki lodów. Przy nakładaniu trzeba je lekko spłaszczyć, uważając na to, by zachowywać pomiędzy nimi niewielką odległość. Ciastka powinno się piec ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 160˚C, z włączonym termoobiegiem. Są gotowe wtedy, gdy ich brzegi zaczynają być chrupiące. Można je wyjąć, kiedy są jeszcze lekko miękkie. Po ostudzeniu zastygną i będą gotowe do podania.
Masz ochotę na coś bardziej sytego niż ciastka czekoladowe? Sprawdź przepis na pyszne babeczki na stronie: muffiny czekoladowe.