Konkurs " Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów " będzie przebiegał w dwóch kategoriach:
na najlepszy lokalny i tradycyjny produkt żywnościowy,
na najlepszą regionalną i tradycyjną potrawę kuchni polskiej, reprezentowaną w ofercie placówek gastronomicznych wykorzystujących lokalne i tradycyjne produkty żywnościowe.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja żywności produkowanej przez lokalnych wytwórców, w oparciu o tradycyjne technologie z wykorzystaniem regionalnych surowców, a także identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych potrawach, stanowiących dziedzictwo kulinarne regionu, wytwarzanych w firmach gastronomicznych i gospodarstwach agroturystycznych. Podobnie
jak w poprzednich edycjach uczestnictwo w plebiscycie jest bezpłatne i odbywa
się poprzez zgłoszenie produktu lub produktów. Zgodnie z wymogami zawartymi w regulaminie zgłoszone produkty powinny być charakterystyczne dla obszaru
ich pochodzenia i związane z regionem.
- Od 2000 roku odkrywamy polskie smaki w ramach konkursu "Nasze kulinarne dziedzictwo - smaki regionów". Dzięki takim wydarzeniom możemy przypomnieć smaki potraw przygotowywanych przez nasze mamy i babcie oraz zachować te receptury
dla kolejnych pokoleń - tłumaczy Członek Zarządu Województwa Lubelskiego Zdzisław Szwed.
Dla zwycięzców przewidziane są cenne nagrody rzeczowe, wyróżnienia i dyplomy. Laureaci wyłonieni w finałach regionalnych będą mogli ubiegać się o statuetkę "Perły 2021", która zostanie wręczona na uroczystym finale połączonym z prezentacją laureatów i regionów.
Zgłoszenia wraz z wypełnioną kartą oraz formularzem uczestnictwa należy przesyłać do 9 lipca br. na adres:
Urząd Marszałkowski Województwa Lubelskiego w Lublinie, Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich, ul. Grottgera 4, 20-029 Lublin,
lub zeskanowane zgłoszenie emailem: konkursy@lubelskie.pl.
Regulamin, kartę wraz z formularzem uczestnictwa można pobrać ze strony internetowej: www.produktyregionalne.pl oraz www.lubelskie.pl.
Szczegóły Konkursu pod nr tel. (81) 44 16 538, (81) 44 16 802 - informacji udzielają pracownicy Oddziału Rolnictwa i Żywności.