Pionowe układanie talerzy
Każdy doskonale zna problem wyciągania kilku na raz lub też poszukiwania tego "z ładnym wzorkiem". A ile razy spadł ten, który leżał najwyżej? Rozwiązaniem tego problemu może być układanie talerzy pionowo, dokładnie tak, jak robi się to w zmywarce lub na suszarce do naczyń, na specjalnym stojaku. Takie ułożenie pozwoli szybko sięgnąć po wybrany talerz, bez konieczności ściągania całej sterty innych.
Na etapie aranżacji kuchni warto także pomyśleć o przeznaczeniu szuflady na trzymanie talerzy. Pozwoli to zminimalizować ryzyko tłuczenia, będzie również o wiele wygodniejsze w przypadku wyciągania kilku talerzy na raz.
Przechowywanie w woreczkach strunowych
Pudełka, kartony i paczki to zmora każdej kuchni! Zazwyczaj się je zostawia, by było wiadomo, jaką datę ważności ma dany produkt i żeby w ogóle było wiadomo, co to jest, np. w przypadku trzymania różnych gatunków herbaty. Oryginalne opakowania zajmują jednak mnóstwo miejsca, ergo poszukiwania właściwego produktu to czasem - dosłownie - przekopywanie się przez wszystkie inne. Można jednak wszystko poukładać inaczej! Rozpoczęte produkty, bez ich fabrycznych opakowań, można zamknąć w strunowych woreczkach przeznaczonych do żywności i odpowiednio opisać. Jeśli wypuści się z nich powietrze, zachowają świeżość, a zarazem zajmą o wiele mniej miejsca! Można nawet zakupić różnokolorowe woreczki dla poszczególnych grup żywności.
Warto również przy aranżowaniu kuchni pomyśleć o podziale większych szafek na mniejsze za pomocą cienkich ścianek. Dzięki temu oddzieli się od siebie artykuły i uniknie bałaganu.
Organizacja przypraw i dodatków
Kolejną problematyczną kwestią jest zachowanie porządku w przyprawach, ziołach i dodatkach do potraw. Zazwyczaj sięga się po nie w pośpiechu, nie zawsze idealnie zamyka, wrzuca z powrotem do szuflady i już. Niestety, często się okazuje, że przy kolejnej chęci skorzystania z nich opakowanie jest puste, przyprawa naciągnęła wilgocią, straciła smak. Jak sobie z tym poradzić?
Warto zatrzymywać przyprawy w ich oryginalnych opakowaniach, zamiast przesypywać do słoików, by zawsze mieć pod ręką mniejszą, ale za to świeżą porcję przypraw. Opakowania można zawijać i zamykać ozdobnymi klamerkami. Aby ułatwić sobie sięganie po właściwą przyprawę, można zakupić specjalną szufladkę z przegródkami, którą będzie się wyciągało całą w razie potrzeby - jest niewielka i lekka, a ułatwi sięganie zawsze po odpowiednią paczkę. Po gotowaniu wystarczy ją schować z powrotem do szafki. Porządek i praktyczność - idealne połączenie!
Kosze i pojemniki
Jeśli w szafkach kuchennych przechowuje się drobne rzeczy, takie jak dodatki cukiernicze, butelki z olejami, leki czy słodycze, już na etapie aranżacji kuchni warto wziąć pod uwagę taką wysokość szafek, która pozwoli na schowanie do nich ozdobnych koszy czy pojemników różnej wielkości. Można do nich chować różne drobiazgi, które - stojąc luzem - tworzą bałagan w szafce i rzadko kiedy sięga się pod odpowiednią rzecz. Zdecydowanie prościej wyciągnąć koszyk.
Warto też wspomnieć, że w razie bałaganu w koszyku nie będzie on widoczny po otwarciu szafki!
Systemy do przechowywania
Projektując szafki w kuchni, należy wziąć pod uwagę różnego rodzaju systemy do przechowywania, które ułatwią organizację miejsca i zachowanie porządków zarówno w szufladach, jak i szafkach. Warto podpatrzeć różne rozwiązania na stronach takich jak AboutDecor czy też przejść się po sklepach z wyposażeniem wnętrz w poszukiwaniu inspiracji ma funkcjonalną aranżację kuchni. Obecnie możliwości jest naprawdę wiele i zasadzie nie ma wytłumaczenia na bałagan w kuchennych szafkach. Wystarczy chcieć zmian, bo sposobów na ich dokonanie jest naprawdę dużo!