Każdego roku uczniowie klas gastronomicznych ZSZiO pod kierunkiem opiekunów przygotowują specjalną prezentację świątecznych potraw i dekoracji. To doskonała okazja do nauki o polskiej kuchni i tradycjach świątecznych, ale także do wprowadzenia nowatorskich rozwiązań.
Tym razem stół wigilijny został zaprezentowany w piątek 16 grudnia. Wśród przygotowanych potraw znalazły się kapusta z ciecierzycą, żurawiną, rodzynkami i grzybami, dorsz pieczony w migdałach, ryba pieczona z warzywnymi wstążkami, śledzie w sosie chrzanowym, z daktylami oraz sałatka śledziowa z pomarańczami, rolada omletowa z łososiem i szpinakiem, rolada z ryb, monoporcje w polewie lustrzanej, makowiec z jabłkiem i rodzynkami, choinka w zamszu, czy orzeszki pieczone z kremem z orzechów laskowych.
Jak mówi Ilona Szeptuch, nauczyciel przedmiotów zawodowych z ZSZiO tegoroczna propozycja została stworzona na bazie tradycyjnych, staropolskich produktów, w nowoczesnym wydaniu.
Nad przygotowaniem świątecznych potraw czuwały Ilona Szeptuch, Anna Brodaczewska i Anna Różańska.