Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2023.09.01 15:42

Jak zrobić grzyby do słoików na zimę?

Zbieranie, a następnie marynowanie grzybów to doskonały sposób na cieszenie się ich smakiem i aromatem przez cały rok. Przygotowanie grzybów w słoikach jest nie tylko przyjemnym zajęciem, ale również zapewnia dostęp do naturalnych przetworów bez sztucznych konserwantów. W tym artykule dowiecie się, jak krok po kroku zrobić marynowane grzyby w słoikach, aby móc cieszyć się ich smakiem nawet w chłodniejszych miesiącach.
Jak zrobić grzyby do słoików na zimę?
Na drewnianej desce leżą grzyby, marchewka, anyż, szczypior i natka pietruszki.

Na drewnianej desce leżą grzyby, marchewka, anyż, szczypior i natka pietruszki.

Wybór odpowiednich grzybów

Pierwszym krokiem jest wybór grzybów, które dobrze zniosą marynowanie. Wybierając się do lasu, zadbajcie o to, aby zbierać tylko te gatunki, które są bezpieczne do spożycia i mają wartość kulinarną.

Właściwie każde grzyby nadają się do marynowania. Najczęściej jednak wybór pada na: maślaki, rydze, opieńki, borowiki, kurki czy pieczarki. Jednak niektóre z nich będą wymagać od nas nieco więcej pracy. Za przykład służą maślanki, które pokryte są charakterystycznym śluzem. Przez to powinniśmy wcześniej je obrać, a następnie kilka godzin moczyć w solance.

Do marynowania najlepsze są mniejsze grzyby, bez śladów uszkodzenia.

Czyszczenie i przygotowanie grzybów

Grzyby przed marynowaniem należy odpowiednio oczyścić z piasku, ziemi i igliwia. Odcinamy brudne lub uszkodzone fragmenty. Następnie płuczemy je w zimnej wodzie, aby pozbyć się zanieczyszczeń. Nie wszystkie rodzaje grzybów dobrze znoszą moczenie w wodzie, dlatego warto przetrzeć je wilgotną szmatką.

Po dokładnym oczyszczeniu grzyby można ugotować. Gotujemy grzyby w osolonej wodzie z dodatkiem octu lub kwasku cytrynowego przez około 5-15 minut, w zależności od gatunku. Gotowanie pomaga w zachowaniu naturalnego smaku i aromatu.

Koźlarze, podgrzybki i prawdziwki można gotować około 15 minut. Mają bardziej zwarty miąższ, który potrzebuje nieco więcej czasu w wodzie. Kurki, maślaki rydze i opieńki nie wymagają tak długiego obgotowywania.

Ugotowane i odsączone grzybki delikatnie przekładamy do słoików.

Przygotowanie zalewy

Odpowiednia marynata ma decydujący wpływ na smak grzybów. Najpopularniejsza jest zalewa octowa, czyli mieszanka wody, octu oraz soli. Dodajemy do niej najczęściej takie dodatki, jak liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, sól czy cebulę.

Oczywiście użyte przyprawy zależą od naszych preferencji. Możemy nieco odejść od klasycznej zalewy i dodać gorczycę, rozmaryn, majeranek, a nawet marchew, czosnek lub chili. Pamiętajmy jednak, aby być rozważnym przy przyprawianiu, by nie przykryć smaku grzybów.

Gorącą marynatą zalewamy podgotowane, przełożone do słoików grzybki.

Sprawdź: Czy kurki można marynować? Dowiedz się więcej o grzybach kurkach

Jak pasteryzować zamarynowane grzyby?

Zaraz po zalaniu grzybów w słoiku gorącą marynatą, mocno zakręcamy nakrętkę i przekręcamy je do góry dnem. Jednak ten zabieg nie zawsze jest wystarczający. Jeżeli chcemy być pewni, że nasze przetwory postoją kilka miesięcy, możemy poddać je pasteryzacji. Istnieją dwa sposoby, by to zrobić.

  • Umieszczamy słoiki z grzybami w szerokim garnku, zalanym wodą do poziomu 1/3. Tak gotujemy całość przez 20 minut.
  • Umieszczamy słoiki w piekarniku nagrzanym do 110 stopni na 20 minut.

W ten sposób przedłużymy trwałość przetworów.

Przechowywanie

Po pasteryzacji zostawiamy słoiki do ostygnięcia w miejscu bez przeciągów. Następnie powinniśmy przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu, np. piwnicy lub spiżarni. Dzięki odpowiedniemu przetworzeniu grzyby będą smaczne i gotowe do spożycia nawet przez kilka miesięcy.

Przepis na marynowane grzyby

Poznaliśmy już ogólne zasady, których należy się trzymać przy robieniu marynowanych grzybów słoiku. Przyjrzyjmy się teraz przepisowi na marynowane podgrzybki, który warto wykonać.

Składniki:

  • 2 kg podgrzybków,
  • 3 szklanki wody,
  • niecałe ¾ szklanki octu 10%,
  • 3 płaskie łyżki cukru,
  • 1 średnia marchewka - 130 g,
  • 2 duże liście laurowe lub 4 małe,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 8 kulek czarnego pieprzu,
  • 1 łyżka gorczycy,
  • 3 łyżki soli do obgotowania grzybków.
  1. Do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i gorczycę. Gotujemy kilka minut, po czym wlewamy ocet. Po minucie zdejmujemy z palnika.
  2. Oczyszczone grzybki gotujemy w osolonej wodzie 10 minut.
  3. Do wyparzonych, idealnie czystych słoików przekładamy odcedzone grzyby i po kilka plasterków marchewki na słoik. Wypełniamy ¾ pojemności słoika.
  4. Następnie zalewamy gorącą zalewą i poddajemy pasteryzacji.

Sprawdź też: Przepis na marynowane grzyby

Podsumowanie

Przygotowanie grzybów do słoików na zimę to wspaniała okazja do zatrzymania letnich smaków na dłużej. Dzięki właściwemu czyszczeniu, gotowaniu i przechowywaniu, możemy cieszyć się aromatycznymi przetworami przez cały rok. To także doskonała okazja do eksperymentowania z różnymi zalewami i przyprawami, które dodadzą unikalnego charakteru naszym przetworom. Zapraszamy do zabawy w kuchni i tworzenia domowych smakołyków na długie zimowe wieczory.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 2483
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
Gazetka Lidl - Zobacz aktualne promocje i nowe gazetki na stronie Moja Gazetka
REKLAMA
w środę, godzina 12:36 Biłgoraj
Tu będzie plac budowy
W środę 20 listopada przekazano plac budowy pod inwestycję obejmującą modernizację ulicy Knappa oraz budowę drogi I.B. Singera w Biłgoraju. Zgodnie z umową na realizację zadania wykonawca ma 11 miesięcy od dnia podpisania umowy.
w poniedziałek, godzina 08:56 Krytków Duży
Zderzenie osobówek na drodze powiatowej [AKTUALIZACJA]
w niedzielę, godzina 20:03 Tarnawa
Tragiczny wypadek w powiecie. Nie żyje kobieta
16 listopada 2024 Biłgoraj
Jubileuszowy Wieczór Darczyńcy [NOWE ZDJĘCIA]
W sobotę 16 listopada odbyła się kolejna edycja Wieczoru Darczyńcy, organizowanego przez fundację Fundusz Lokalny Ziemi Biłgorajskiej. Tegoroczne wydarzenie miało wyjątkowy charakter, ponieważ wpisało się w obchody 25-lecia działalności fundacji.
w poniedziałek, godzina 14:37 Region
ZUS ma 90 lat. Tak świętował biłgorajski oddział
w niedzielę, godzina 08:29 Dyle
Gminny Dzień Pracownika Socjalnego
w piątek, godzina 09:12 Biłgoraj
Będzie zmiana stawek podatkowych?
Rada Miasta Biłgoraja przygotowuje się do wprowadzenia zmian w podatkach od nieruchomości. Nowe stawki zostały określone w projekcie uchwały, która ma zacząć obowiązywać od 1 stycznia 2025 roku. Poniżej przedstawiamy szczegóły planowanych zmian.
w niedzielę, godzina 20:53 Borki
Pożar budynku - straty oszacowano na 150 tysięcy złotych
w piątek, godzina 09:57 Stary Lipowiec
Remont drogi zakończony
19 listopada 2024 Lubelszczyzna
Pierwszy przypadek wścieklizny u psa w województwie
Do dzisiaj w województwie lubelskim potwierdzono 20 ognisk wścieklizny. Po raz pierwszy chorobę stwierdzono u psa. Służby przypominają, że obowiązkowemu szczepieniu przeciwko wściekliźnie podlegają psy po ukończeniu 3 miesiąca życia.
w piątek, godzina 20:16 Biłgoraj
Biznes Ziemi Biłgorajskiej w jednym miejscu
w poniedziałek, godzina 20:45 Biłgoraj
Radny zaproponował niższe podatki w gminie Biłgoraj - czy Rada poparła jego wniosek?
w środę, godzina 13:55 Biłgoraj
Biłgorajski basen odzyska dawny blask
Kryta pływalnia, jeden z symboli Biłgoraja, wkrótce przejdzie kompleksową modernizację. W środę, 20 listopada, przedstawiciele Zarządu Powiatu podpisali umowę z wykonawcą na realizację II etapu remontu obiektu, który będzie służył zarówno mieszkańcom, jak i lokalnym stowarzyszeniom sportowym.
w poniedziałek, godzina 15:49 Biłgoraj
Nagroda dla Anny Świcy
17 listopada 2024 Powiat
11 miejscowości bez prądu, w tym Biłgoraj i Tarnogród
w sobotę, godzina 10:14 Biłgoraj
Radni zdecydują o podwyżkach opłat za śmieci
Na najbliższej sesji Rady Miasta Biłgoraja, która odbędzie się 27 listopada, radni podejmą decyzję dotyczącą zmiany wysokości opłat za gospodarowanie odpadami komunalnymi. Proponowana podwyżka jest związana z rosnącymi kosztami utrzymania systemu gospodarki odpadami oraz spadkiem liczby mieszkańców objętych opłatą. Nowe stawki mają wejść w życie 1 stycznia 2025 roku.
w niedzielę, godzina 11:15 Rzeczyce
Jest wniosek o ZRID dla oczekiwanej inwestycji
w sobotę, godzina 20:33 Bukowina
Zderzenie dwóch samochodów w Bukowinie
19 listopada 2024 Babice
Upamiętnienie biskupa z Babic
We wtorek, 19 listopada przy szkole w Babicach odbyła się uroczystość odsłonięcia i poświęcenia kamienia upamiętniającego biskupa płk. Mateusza Siemaszko, duchownego i żołnierza, który zapisał się w historii Polski.
w niedzielę, godzina 16:33 Biłgoraj
Scena dla seniorów
17 listopada 2024 Bukowa
Tragiczny pożar w gminie Biłgoraj. Nie żyje mężczyzna
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball