Powiat biłgorajski podsumowuje - realizowany przy wsparciu Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Lublinie - projekt "Ekologiczni - propagowanie kultury dbałości o środowisko w powiązaniu ze stylem zdrowego trybu życia członków stowarzyszeń i grup nieformalnych z terenu powiatu biłgorajskiego".
W ramach realizowanego projektu na terenie powiatu biłgorajskiego zaplanowano szereg działań, których główny obszar tematyczny to zrównoważony rozwój i ochrona zasobów środowiskowych.
W czwartek 5 października w Glinach zorganizowano konferencję podsumowującą projekt z udziałem przedstawicieli KGW z terenu powiatu biłgorajskiego, samorządowców oraz przedstawicieli miejskich i gminnych ośrodków i domów kultury.
- Chodzi nam o zachowanie bioróżnorodności lokalnego środowiska przyrodniczego, wzrost świadomości konsumentów w zakresie ochrony przyrody oraz zwiększenie wiedzy dotyczącej możliwości wykorzystania lokalnych produktów w tym pochodzących z upraw ekologicznych - zaznacza wicestarosta Tomasz Rogala.
Dla uczestników projektu referaty wygłosili specjaliści z dziedziny rolnictwa, ochrony środowiska, gospodarki oraz ARMiR. Prelekcję o bioróżnorodności powiatu biłgorajskiego wygłosił Marek Konopka kierownik Wydziału Rolnictwa, Ochrony Środowiska i Leśnictwa Starostwa Powiatowego w Biłgoraju.
Następnie głos zabrał Andrzeja Wojtyło, dyrektor Roztoczańskiego Parku Narodowego, który przybliży temat ochrony przyrody na polu zrównoważonego rozwoju rolnictwa.
Program rolno-środowiskowo-klimatyczny kierowany do rolników przez ARiMR" omówił Bartłomiej Switała Kierownik Biura Powiatowego w Biłgoraju Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Biłgoraju.
Przedstawiciele Zespołów Doradztwa Rolniczego przybliżyli temat "Rolnictwo ekologiczne w powiecie biłgorajskim - Zasady zdrowego odżywiania na przykładzie produktów kiszonych".
W ramach konferencji zorganizowano konkurs kulinarny dla KGW. Prezentowane dania powstały wg tradycyjnych receptur, z ekologicznych produktów i kunsztem doświadczonych gospodyń. Potrawy będą oceniane przez jury, dla zwycięzców - za pierwsze trzy miejsca - przewidziane są nagrody, w postaci energooszczędnego sprzętu AGD.
Podczas konkursu kulinarnego nie mogło zabraknąć Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących w Biłgoraju, placówki prowadzonej przezpowiat biłgorajski, która kształci w szeroko rozumianych zawodach kulinarnych.