W partii czipsów warzywnych wykryto wysoki poziom akryloamidu. To substancja, która przy nadmiernym spożyciu szkodliwie działa na układ nerwowy i może powodować zmiany nowotworowe. Przed spożyciem produktu ostrzega biłgorajski sanepid.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono wysoki poziom akryloamidu w chipsach warzywnych wymienionych w ostrzeżeniu. Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta.
Chodzi o Go Pure, Chipsy warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g o numerze partii B 277 090784 i minimalnej dacie trwałości 04.05.2024. Nie należy spożywać partii produktu określonego w komunikacie. Dystrybutor rozpoczął proces informowania odbiorców i wycofywania produktu z obrotu.
czytaj dalej ⇓ REKLAMA
Akryloamid to substancja, która przy nadmiernym spożyciu szkodliwie działa na układ nerwowy i może powodować zmiany nowotworowe.
GIS/red.