- Podczas warsztatów młodzież poznaje podstawy przygotowywania sushi, takie jak gotowanie ryżu, krótką historię tej potrawy, rodzaje sushi, techniki zwijania oraz podstawowe składniki. Główny nacisk kładziony jest jednak na praktykę - naukę zwijania popularnych rodzajów rolek, takich jak futomaki, hosomaki i uramaki - tłumaczył prowadzący warsztaty Marcin Misiura z Modern Cooking.
Dyrektor szkoły, Adam Balicki, podkreśla, że kształcenie zawodowe to nie tylko zajęcia teoretyczne i praktyczne, ale także współpraca z ekspertami branży gastronomicznej i organizacja wycieczek zawodoznawczych.
- Staramy się zapraszać przedstawicieli różnych branż, aby pokazać uczniom najnowsze trendy związane z wykonywaniem zawodu. Ważne jest również, aby nasi uczniowie realizowali ciekawe praktyki, które pomagają im lepiej przygotować się do pracy - wyjaśniał dyrektor Balicki.
Warsztaty miały na celu rozwój kompetencji zawodowych uczniów oraz przygotowanie ich do przyszłej kariery.
- Zajęcia dają możliwość odnalezienia się na rynku pracy, dają szansę na rozwój i są inwestycją na przyszłość - mówiła Anna Różańska, nauczycielka przedmiotów zawodowych.
Podczas zajęć uczniowie uczyli się nie tylko przygotowywania sushi, ale także odpowiedniego doboru składników, organizacji stanowiska pracy oraz estetycznego podania potraw.