Tradycją szkoły jest prezentacja umiejętności uczniów, uczęszczających do Technikum Gastronomicznego. Każdego roku w okresie przedświątecznym przygotowują oni potrawy, takie jakie znajdą się podczas kolacji wigilijnej na większości stołów.
Nie inaczej było i w tym roku. Wystawa została zorganizowana we wtorek, 16 grudnia.
- Stół przygotowali uczniowie klas I, II i III Technikum Gastronomicznego, potrawy zostały przygotowane w ramach zajęć. Myślę, że w kolejnych latach będziemy kontynuować naszą tradycję - mówi Barbara Sosnowska, nauczyciel przedmiotów zawodowych - gastronomicznych i dodaje: - Każdego roku staramy się wprowadzać nowe potrawy, jednak zawsze zgodne z klimatem świąt. Wiadomo, że muszą być one oparte na surowcach roślinnych i rybach i takie właśnie przygotowaliśmy.
Na pięknie udekorowanym stole stanęła np. szopka z piernika, młodzież przygotowała także karpia, pstrąga w galarecie, śledzie na trzy sposoby, kompot z suszu, sałatki, uszka, nie zabrakło słodkich wypieków z makiem w roli głównej.
Wystawie towarzyszyła też prezentacja ozdób świątecznych przygotowanych przez uczniów Zespołu Szkół Zawodowych i Ogólnokształcących na konkurs "Najładniejszy stroik świąteczny" . Na chętnych do udekorowania swoich domów czekały ręcznie robione choinki z liści, czy figurki aniołków.