Tematem wiodącym tegorocznych zmagań było "Bezpieczeństwo żywności i żywienia". Eliminacje centralne, w których udział wzięło 61
najlepszych uczniów z całego kraju, wyłonionych w wyniku eliminacji okręgowych,składały się z dwuetapowej części pisemnej. Po I turze do pracy opisowej przeszło 30 uczniów, z których wybrano najlepszą 15. Wśród laureatów na miejscu 13 uplasowała się Klaudia.
Ciężka kilkumiesięczna praca, opracowywanie zagadnień z biologii, chemii,gastronomii, opłaciły się. Klaudia zapewniła sobie zwolnienie w całości z egzaminów wstępnych do szkół wyższych na kierunek zgodny z profilem olimpiady (nie tylko na kierunki np. biologia, dietetyka, biotechnologia, żywienie człowieka ale także na medyczne) wstęp na ponad 20 uczelni wyższych, min. Collegium Medicum
Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, Śląską Akademię Medyczną, Uniwersytet Jagielloński w Krakowie, Uniwersytet w Warszawie,
Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, SGGW w Warszawie. Poza tym Klaudia w wyniku postępowania kwalifikacyjnego na egzaminie maturalnym z biologii rozszerzonej i chemii rozszerzonej otrzyma 100%. Obok nagród książkowych, otrzymała również tablet.
Poza zmaganiami konkursowymi odbyły się wykłady: "Problemy żywienia dzieci i młodzieży w wieku szkolnym w pytaniach i odpowiedziach" i młodzieży w wieku szkolnym w pytaniach i odpowiedziach" prof. dr hab. Jana Gawęckiego z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu Przewodniczącego Komitetu Głównego Olimpiady oraz "Cele i kierunki zmian w przepisach dotyczących sklepików szkolnych" dr hab. Anny KołłajtisDołowy z SGGW w Warszawie, wycieczka śladami znanych szczecinian, warsztaty kulinarne: flambirowanie potraw, profesjonalne parzenie i podawanie kawy pokaz baristyczny. Gratulujemy sukcesów!!!