Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  
Przeczytaj:

Edytuj tekst

UWAGA!
Teraz możesz wysłać nam zdjęcie bezpośrednio z Twojego telefonu komórkowego.
Utwórz wiadomość MMS i wyślij na adres alert@bilgorajska.pl
(adres e-mail wpisz zamiast numeru telefonu nadawcy).
Dodaj zdjęcie:
Wybierz zdjęcie:
Wprowadź podpis zdjęcia:
Autor zdjęcia (podajemy gdy znamy):
Rozmiar tekstu:
AAA
KRAJ Artykuł sponsorowany
2018.08.16 21:21

Jaki ryż do sushi?

Pierwsze skojarzenie z Azją to dla większości kultowe sushi, które doceniają smakosze owoców morza, zwolennicy ryb, a także lubiący dania warzywne i egzotyczne rarytasy praktycznie z całego świata. Podstawą przyrządzenia tego specjału okazuje się odpowiedni rodzaj ryżu. Co jest w nim odmiennego od standardowych ziarenek chętnie wybieranych przez Polaków jako dodatek do zup, czy potraw mięsnych? Spójrz poniżej.
Jaki ryż do sushi?
Jaki ryż do sushi?

Shari, czyli ryż zakwaszony

Najważniejszym składnikiem pysznego sushi jest shari, czyli zakwaszony ryż, który stosowany jest w kuchni japońskiej na co dzień. Najpierw gotowany, później uzupełniany o ocet i jajka, jarzyny, grzyby, wodorosty, skorupiaki, czy ryby, cechuje się nieco innym posmakiem. Jego ziarenka mają jakieś pięć milimetrów, a ich kształt można uznać za lekko zaokrąglony. Posiadają sporą zawartość amylopektyny, dlatego nie stanowi większej trudności wykorzystanie tego gatunku akurat do robienia sushi, które wymaga swego rodzaju elastyczności oraz dobrego sklejania się ziarenek.

Na miarę europejską

Oczywiście wyżej scharakteryzowany produkt, jakim jest ryż shari ciężko dostać w Polsce, lecz nie oznacza to, że nie mamy sposobności przyrządzenia w naszych warunkach europejskich sushi z prawdziwego zdarzenia. Istnieje cała masa wysokiej klasy odmian azjatyckich ryżu, jakie posiadają sporo skrobi gwarantującej idealną do zwijania rolek strukturę. Po ugotowaniu kulki łatwo lepią się, a co za tym idzie nie musimy się obawiać o zniszczenie ich eleganckiej formy. Wysokiej klasy ryż do sushi, jaki stworzony został właśnie z myślą o przyrządzaniu z niego sushi prezentuje Harmonia Smaków - bogato zaopatrzony sklep internetowy z azjatyckimi artykułami żywnościowymi. Lepki, kleisty, a przy tym przepyszny w swym smaku i dodatkowo pełny wartościowych składników, idealnie nadaje się do regularnego zastosowania w kuchni.

Chytry dwa razy traci

Niestety, oszczędność na ryżu, który stanowi podstawę sushi, może sprawić, iż danie zupełnie nam nie wyjdzie. Decydując się zatem na przygotowanie omawianego specjału, trzeba zainwestować w solidny produkt, odznaczający się tak zwanymi mlecznymi ziarnami, a więc krótkimi a nie długimi. Z niego dużo prościej kształtuje się rolki. Co więcej, ryż musi być przyprawiony solidnej jakości octem, specjalnym dodatkiem do sushi. W warunkach domowych można przyrządzić perfekcyjne krążki, ale istotne jest w tym zakresie przestrzeganie kilku podstawowych zasad. Zaczynamy od doboru odpowiednich proporcji poszczególnych składników, a mianowicie - na jedną szklankę ryżu przypada jedna szklanka wody. Pamiętajmy, żeby ziarenka gotowanego ryżu najpierw skrupulatnie przepłukać w zimnej wodzie. Zalany wrzątkiem, ma odczekać w naczyniu około dziesięciu minut. Po tym czasie nakładamy na wierzch pokrywkę i znowu "parzymy" ryż kolejny kwadrans. Wtedy dodajemy zaprawę octową. W sklepie Harmonia Smaku można znaleźć szeroką gamę rozmaitych produktów z kategorii przydatnych akcesoriów do robienia sushi, w tym wyżej wspomniany ocet ryżowy. Na koniec wskazówka dotycząca samego lepienia kulek - zanim przystąpisz do ich formowania, ostudź ryż.

Red.
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Red. dodany
 
Odsłon: 8697
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na bilgorajska.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu bilgorajska.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
reklama
reklama
REKLAMA
REKLAMA

Najpopularniejsze

REKLAMA
REKLAMA
w sobotę, godzina 11:17 Biłgoraj
Motocykliści opanowali Biłgoraj [NOWE ZDJĘCIA]
Po kilkuletniej przerwie do kalendarza wydarzeń w Biłgoraju powraca Spontaniczna Motomajówka. W sobotę 25 maja zorganizowano piątą edycję zlotu, którego inicjatorem jest Spontaniczna Grupa Motocyklowa.
w niedzielę, godzina 19:29 Biłgoraj
Zderzenie osobówek w Biłgoraju [AKTUALIZACJA]
dzisiaj, 10:24 Potok Górny
Konkurs na kierownika GOPS
w piątek, godzina 08:17 Biłgoraj
Od poniedziałku objazdy związane z zamknieciem mostu
W związku z remontem zabytkowego mostu przy ulicy Lubelskiej w Biłgoraju konieczne jest wyłączenie obiektu z użytkowania. Od poniedziałku 27 maja most będzie nieprzejezdny. Jak długo potrwają utrudnienia?
dzisiaj, 08:01 Biłgoraj
Zlot zabytków w Biłgoraju
w niedzielę, godzina 20:26 Aleksandrów
Aleksandrów pamięta
w sobotę, godzina 21:18 Biłgoraj
Sobotnie koncerty gwiazd [NOWE ZDJĘCIA]
Trwają Dni Biłgoraja. Tegoroczne świętowanie rozpoczęło się w sobotnie popołudnie od programu skierowanego do najmłodszych mieszkańców miasta. Wieczorem rozpoczęły się koncerty. Na scenie letniej BCK wystąpili Biłgorajska Orkiestra Dęta im. Czesława Nizio, Kuba Nizio, Ola Nizio - zwyciężczyni 5 edycji "The Voice of Poland". Przed nami koncerty gwiazd.
w niedzielę, godzina 21:54 Biłgoraj
Drugi dzień świętowania [NOWE ZDJĘCIA]
w sobotę, godzina 17:54 Biłgoraj
Biłgorajanie świętują Dni Miasta
w piątek, godzina 15:52 Tarnogród
Pożegnanie wieloletniej dyrektor biblioteki
Po ponad pięćdziesięciu latach pracy w zawodzie bibliotekarza, na zasłużoną emeryturę przechodzi dyrektor Miejskiej Biblioteki Publicznej w Tarnogrodzie - Joanna Puchacz.
w niedzielę, godzina 08:41 Korytków Duży
Nocne zdarzenie drogowe [AKTUALIZACJA]
w niedzielę, godzina 11:47 Biłgoraj
Rowerem przez Ziemię Biłgorajską
20 maja 2024 Frampol
Gradobicie i ulewa [AKTUALIZACJA]
Zgodnie z przewidywaniami synoptyków w poniedziałkowe popołudnie nad powiatem biłgorajskim przeszła burza, której towarzyszyły silne opady deszczu. W gminie Frampol spadł grad.
w piątek, godzina 09:07 Biłgoraj
Mieszkaniec powiatu odzyskał oszczędności
w środę, godzina 16:45 Biłgoraj
Najlepsi matematycy w powiecie [WYNIKI]
w środę, godzina 18:44 Biłgoraj
Ile zarobi nowy burmistrz?
W związku z objęciem z dniem 6 maja stanowiska burmistrza przez Wojciecha Glenia, podczas środowych obrad Rada Miasta zajęła się ustaleniem wysokości pensji włodarza.
w sobotę, godzina 13:23 Frampol
Zderzenie osobówek na DW nr 835 we Frampolu [AKTUALIZACJA]
dzisiaj, 08:32 Józefów
Zielone okno na świat w bibliotece
w czwartek, godzina 18:46 Gmina Biłgoraj
Ustalono wysokość diet i pensję wójta
Podczas III sesji Rady Gminy Biłgoraj, która odbyła się w czwartek 23 maja, radni podjęli kluczowe uchwały dotyczące wynagrodzenia wójta oraz diet dla członków rady.
w czwartek, godzina 13:40 Stara Wieś
Tragiczne zdarzenie w powiecie. Nie żyje mężczyzna [AKTUALIZACJA]
w niedzielę, godzina 15:04 Biłgoraj
Wioska indiańska w centrum miasta
 
telRedakcja telefon

533 188 100

alarmSkrzynka alarmowa

alert@bilgorajska.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@bilgorajska.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone bilgorajska.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball hosting home.pl