Wiele osób idzie najłatwiejszą drogą i kupuje gotowe mięso mielone w supermarkecie, gdzie przyznajmy szczerze - jakość mięs zazwyczaj jest niska. Często jest to mięso mielone, które jest przygotowywane na bazie resztek z szybki lub piersi z kurczaka. Dlatego też warto samodzielnie przygotować mięso mielone i mieć pewność, że będzie ono najlepsze. Ponadto, jeśli prowadzisz restaurację, postaw na wilki gastronomiczne. Czym one są? Jakie są ich zalety? O tym w naszym artykule - zachęcamy do przeczytania.
Wilki gastronomiczne do mięsa - co to?
Wilki do mięsa to urządzenia gastronomiczne, które wykorzystuje się podczas mielenia mięsa. Składają się one ze specjalnego korpusu mielącego, noża, sitka i ślimaka, dzięki czemu za ich pomocą możemy przerabiać całe kawałki karkówki lub szynki na mielony półprodukt. Wilk gastronomiczny posiada sitko, które ma różnej wielkości oczka, dzięki którym możemy przygotować zarówno grubsze mięso - doskonałe do zapiekanek, jak i drobno zmielone mięso. Jest to takie urządzenia, które jest przystosowane do mielenia każdego rodzaju mięsa, podrobów i dodatków smakowych, dlatego też powinno się znaleźć w każdej profesjonalnej kuchni. Z takiego urządzenia możemy również skorzystać, jeśli chcemy przygotować farsz do pierogów czy twaróg do sernika.
Jakie są zalety wilków do mięsa?
Wilki do mięsa to urządzenia, które znajdują zastosowanie w wielu sytuacjach. W lokalach gastronomicznych wykorzystuje się je do gotowania dań głównych, ale również do produkcji własnych kiełbas czy pasztetów. To właśnie dzięki temu, że są one przygotowywane za pomocą wilka gastronomicznego, wyróżniają się doskonałym smakiem i aromatem. Inwestycja w wilka do mięsa jest naprawdę opłacalna - jest to sprzęt, który raz-dwa zmieli świeże mięso, które zostało dostarczone od sprawdzonego dostawcy. Przyrządzając samodzielnie mięso mielone, mamy pewność, że będzie ono najwyższej jakości. Ponadto świeże mielone mięso jest zdecydowanie łatwiejsze w obróbce, a jeśli chodzi o smak, to jest zdecydowanie głębszy i klienci zauważają tę różnicę.
Wilk gastronomiczny to sprzęt, który jest bardzo prosty w obsłudze. Jedyne co należy zrobić, to podłączyć je do prądu, a następnie włożyć do niego kawałki mięsa. Taka maszyna gastronomiczna jest w stanie w zaledwie kilka minut zmielić bardzo dużą ilość mięsa, co jest bardzo ważne w przypadku dużych restauracji, które często jednocześnie przyjmują kilkadziesiąt klientów. Po zakończeniu użytkowania wilka, należy zdemontować części, które służą do mielenia, a następnie umyć je ciepłą wodą z dodatkiem łagodnego detergentu.
Jak wybrać dobry wilk do mięsa?
Podczas wyboru wilka gastronomicznego pamiętaj, aby stawiać jedynie na sprawdzonych dostawców jak np. FEUMA. Nie warto inwestować w sprzęt, co do którego nie jesteśmy pewni. Dlatego wilki do mięsa najlepiej kupować od renomowanych producentów urządzeń gastronomicznych, dzięki czemu będziemy mieli pewność, że będzie to najwyższej jakości sprzęt, za którego pomocą będziemy przygotowywali posiłki dla gości restauracji.
Podsumowanie
Na sam koniec przyda się kilka słów podsumowania. Jeśli nadal nie jesteś pewien, czy warto bawić się w samodzielne przygotowywanie mielonego mięsa, to może przekona Cię argument, że klienci odczuwają znaczną różnice pomiędzy gotowym mięsem mielonym a samodzielnie zmielonym mięsem. Dlatego też, jeśli chcesz, aby dania oferowane w Twojej restauracji były smaczne i pełnowartościowe, zdecyduj się na zakup wilka do mięsa. Gwarantujemy Ci, że to jeden z kroków do osiągnięcia sukcesu w branży gastronomicznej.