Zdrowa żywność staje się coraz popularniejszym trendem. Wciąż jeszcze nie można nazwać go przewodnim, ale dane statystyczne jasno pokazują, że ten sektor rynku coraz bardziej zyskuje na znaczeniu. Producentów, którzy mogą pochwalić się stosownym certyfikatem, przybywa, podobnie jak detalistów. Co za tym idzie, hurtownicy mają ręce pełne roboty, a prognozy jasno wskazują, że w kolejnych latach rynek odnotuje kolejne wzrosty. Na zwiększony popyt trzeba odpowiedzieć zwiększoną podażą, nie oznacza to jednak, że hurtownia zdrowej żywności może zaopatrywać się u dowolnego producenta.
Sektor zdrowej żywności wciąż stanowi ułamek rynku spożywczego
Produkcja żywności stanowi największy i najważniejszy sektor światowej gospodarki. Należy jednak podkreślić, że produkcja ekologiczna, mimo że stale umacnia swoją pozycję, wciąż jeszcze stanowi ledwie ułamek w skali całej branży. W 2020 roku zdrowa żywność stanowiła 0,5 proc. polskiego rynku spożywczego. Rok wcześniej, w kraju działało 1507 gospodarstw i przetwórni ze stosownym certyfikatem. Dużo? W skali całego rynku — nie. Oznacza to, że hurtownie zdrowej żywności nie mają tak dużego pola manewru, jak pozostali dystrybutorzy z branży spożywczej.
Hurtownia zdrowej żywności na uwadze musi mieć przede wszystkim jakość
Których producentów może brać pod uwagę hurtownia zdrowej żywności? Jak zostało wspomniane wcześniej — takich, którzy legitymują się stosownym certyfikatem. Aby go zdobyć, gospodarstwo rolne musi wdrożyć procedury produkcji bez wykorzystania agrochemii. Agrochemia to chemia rolna, weterynaryjna spożywcza, manipulacje genetyczne, nazywane GMO, oraz z zachowaniem różnorodności biologicznej i dobrostanu zwierząt.
Co istotne, takie wymogi nie dotyczą wyłącznie uprawy i hodowli, ale całego łańcucha produkcji, który zaczyna się na polu lub w oborze, a kończy na pakowaniu i przygotowaniu produktów do sprzedaży. W praktyce oznacza to, że przetwórnia (czyli zakład przerobu technologicznego) podlega takim samym restrykcjom związanym z produkcją ekologiczną, jak gospodarstwo rolne, które jest producentem surowca.
Jeżeli producent spełni każdy z narzucanych mu wymogów, otrzyma stosowny certyfikat i będzie mógł sygnować swoje produkty stosownym logo. Właśnie w takich zakładach zaopatrują hurtownie zdrowej żywności.
Jakie wymogi stawiane są producentom, u których zaopatruje się hurtownia zdrowej żywności?
Aby do obrotu mogły trafić ekologiczne produkty najwyższej jakości, producenci muszą spełnić szereg wymogów. Mówiąc o najważniejszych, należy wskazać na:
- wyodrębnienie eko-produkcji — dosłownie każdy etap produkcji ekologicznej musi zapobiegać zmieszaniu produktów certyfikowanych z konwencjonalnymi. Podmioty ekologiczne mogą prowadzić produkcję konwencjonalną, ale tylko pod warunkiem przestrzennego lub czasowego rozgraniczenia produkcji;
- stosowanie ekologicznych surowców — surowce używane do produkcji zdrowej żywności muszą być certyfikowane w ramach zgodności z rolnictwem ekologicznym. Udział surowców konwencjonalnych jest ograniczony wyłącznie do tych, których brakuje na rynku eko;
- ekologiczne metody przetwórstwa — w produkcji ekologicznej należy stosować tradycyjne metody przerobu: termiczne, mechaniczne i fermentacyjne;
- ograniczenie substancji dodatkowych — zgodnie z obowiązującym prawem, produkcja ekologiczna wyklucza konserwanty, sztuczne barwniki, antybiotyki, sztuczne słodziki, przeciwutleniacze, wzmacniacze smaku i zapachu itp.
Należy podkreślić, że powyższe stanowi ledwie wierzchołek góry wymogów, jakim muszą sprostać producenci, u których zaopatruje się hurtownia zdrowej żywności. Wszystko po to, aby do finalnego odbiorcy trafił produkt najwyższej jakości.
ze stanowi ledwie wierzchołek góry wymogów, jakim muszą sprostać producenci, u których zaopatruje się hurtownia zdrowej żywności. Wszystko po to, aby do finalnego odbiorcy trafił produkt najwyższej jakości.