Dzień Miodu i Pieroga organizowany w Biszczy to wydarzenie z wieloletnią tradycją, które każdego roku przyciąga nad zalew Biszcza - Żary prawdziwe tłumy. Nie inaczej było i tym razem. Doroczne święto zorganizowano w niedzielę 24 lipca.
Najpierw organizatorzy zaprosili na konferencję pszczelarską, podczas której omawiano zarówno zagrożenia, jak i szanse rozwoju tradycyjnych form wytwarzania tego, z czego znany jest region. Następnie odprawiona została uroczysta msza św. w kościele parafialnym pw. Najświętszego Serca Jezusa w Biszczy.
W upalne popołudnie uroczystego otwarcia wydarzenia, już nad zalewem Biszcza - Żary dokonał wójt gminy Zbigniew Pyczko, powitał też zaproszonych gości. W swoich wystąpieniach podkreślali oni wartość tradycyjnych produktów, z których słynie Biszcza, a kojarzona jest przede wszystkim z miodem i gryką (to z niej robiony jest znany w całym kraju piróg biłgorajski).
Wójt przypomniał również, że gmina dalej chce się rozwijać i stawia nie tylko na ekologiczne rolnictwo, ale chce nadal starać o status uzdrowiska, a spełnia wszystkie warunki.
Podczas wydarzenia odwiedzający mogli nie tylko spróbować wypieków, czy potraw przygotowanych przez koła gospodyń wiejskich, zaplanowano też występy zespołów oraz konkursy z nagrodami. Były też stoiska przygotowane przez Nadleśnictwo Biłgoraj, KRUS, czy straż pożarną, gdzie można było porozmawiać z fachowcami w tych dziedzinach.
Na zakończenie zaplanowano zabawę z zespołem Roxait.