O warsztatach informowaliśmy w artykule Warsztaty kulinarne w powiecie
Kucharze w Łukowej zaproponowali przygotowanie dwóch dań regionalnych tj. tzw. bałabuchów i zupy z kapusty kiszonej i warzyw (przepisy w czytaj więcej). Zmagania czterech grup pań nagrywała TVP Lublin, która wcześniej spotkała się z naszymi zespołami basztowymi oraz właścicielami Miodu Kozackiego i prezesem Łukowskiej Grupy Producentów Tytoniu.
Warsztaty zakończyły się degustacją przygotowanych potraw, a także tych, które przyniosły nasze Panie z domu. Można było skosztować: krupiaka, pierożków, dawnych placków smażonych na blasze, amoniaczków, przewijańców, sera ze śmietaną, cebuli z olejem lnianym, chleba ze smalcem i ogórkiem, wędlin własnej roboty, suszyny, sernika.
Okazuje się, że gospodynie gminy Łukowa wiele mogłyby nauczyć nawet najlepszych kucharzy.
Więcej zdjęć na stronie www. lukowa.pl