Po co nam garnki czyli kilka rodzajów garnków
Gotowanie jest czynnością, która nie dla każdego jest przyjemnością. Czasami nasza niechęć wynika z braku wiedzy, a czasem z nieodpowiednich naczyń. Najpopularniejsze do zdrowego i efektywnego gotowania są garnki do gotowania na parze czy rondle, w których przygotujemy np. sosy. Same garnki mogą mieć różne rozmiary, mamy też garnki wykonane z wielu materiałów. Jakie zatem sprawdzą się najlepiej w naszym domu?
Rodzaje garnków dostępne w sklepach mogą onieśmielać różnorodnością - garnki szklane, garnki ze stali nierdzewnej, garnki gliniane, garnki miedziane, garnki teflonowe, garnki rzymskie, garnki tytanowe, garnki żeliwne czy garnki aluminiowe. Każdy znich ma swoje wady i zalety i przeznaczony jest do konkretnego stosowania. Niektóre garnki cieszą się uniwersalnością. Jednak pierwszym kryterium wyboru będzie rodzaj używanej przez nas kuchenki. A ponieważ indukcja jest w modzie nie bez przyczyny, przyjrzyjmy się zatem produktowi, jakim są garnki na indukcję.
Wybierając kuchenkę indukcyjną...
Czym jest indukcja? Przyzwyczailiśmy się do gotowania na palnikach gazowych, jednak nie są one idealne. Płyta indukcyjna ma płaska powierzchnię, a pod spodem posiada zwoje miedzianego spiralnego drutu. Energia elektryczna jest zamieniana w ciepło za pomocą pola magnetycznego. Taki rodzaj grzania ma wiele zalet m.in. wygodę, bezpieczeństwo, szybki czas gotowania, energooszczędność, łatwość czyszczenia czy estetykę wykonania.
Zalety samej kuchni indukcyjnej przekłada się na szerokie plusy, jakie charakteryzują garnki na indukcję. Garnki te dobrze przewodzą ciepło (rozprowadzają ciepło równomiernie), są odporne na wysokie temperatury, przy tym gotowanie na indukcji zmniejsza ryzyko poparzeń (płyta pozostaje zimna podczas gotowania). Nie ma tu ryzyka zabrudzenia czy osmolenia garnków. Garnki nadają się do długiego gotowania, nie zmieniają smaku potraw, a z uwagi na niskie ryzyko przypaleń, nie emitują szkodliwych substancji. Garnki posiadają wysokie możliwości nieprzywierające odporne na uszkodzenia. Gotowanie w garnkach na indukcję jest proste, zdrowe, higieniczne i bezpieczne.
Komplet garnków czy pojedyncza sztuka - na co zwrócić uwagę?
W wyborze garnków, niezależnie czy postawimy na rondle, garnki klasyczne czy garnki do gotowania na parze, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka parametrów. Dobre garnki mają przede wszystkim właściwe oznaczenia. Takowe powinny również posiadać garnki na indukcję.
Dno garnka powinno mieć średnicę dopasowaną do pól grzewczych naszej kuchenki, więc niezależnie czy kupujesz jedną sztukę czy cały komplet, sprawdź w opisie producenta, jaką mają one średnicę. Ważna jest też jakość i grubość dna. Powinno być ono ferromagnetyczne, płaskie, solidne i grube.
Ważne są też uchwyty. Najlepsze garnki posiadają stabilne uchwyty, które się nie nagrzewają. Mogą być to np. duże i ergonomiczne uchwyty, pokryte np. silikonem lub materiałem nieprzewodzącym ciepła. Dobrze, aby nasze garnki miały też pokrywkę ze szkła żaroodpornego z odpowietrznikami.
W kwestii wyboru materiału wykonania, najkorzystniejsze są garnki ze stali nierdzewnej, aluminiowe lub emaliowane. Jednak bez problemu znajdziesz również garnki żeliwne, ceramiczne czy teflonowe.
Nie ważne, jaki rodzaj wybierzesz - z pewnością będziesz zadowolony z garnków indukcyjnych.