"Sąsiad na widelcu" to nowa produkcja Telewizji Polskiej. Prowadzący, Łukasz Grass, dziennikarz czynnie uprawiający sport, podróżując po najpiękniejszych zakątkach Lubelszczyzny ma za zadanie znaleźć i przekonać dwie rodzinydo ugotowania obiadu wraz z deserem. W Biłgoraju i gminie Biłgoraj ekipa gościła 12 sierpnia br. o czym informowaliśmy w artykule Nowy program TVP z Biłgorajem w tle
Produkty regionalne z jakich przygotowywano obiad i deser to gęsina i żurawina. Degustacja potraw odbywała się w Zagrodzie Sitarskiej. Przy okazji gotowania w każdy odcinku “Sąsiada na widelcu" pokazywany jest także region ze swoimi atrakcjami turystycznymi. Ekipa telewizyjna zawitała do rezerwatu przyrody Obary. W Zagrodzie Sitarskiej pokazy wyrobu łubów przeprowadził Tadeusz Małysza z Bukowej, a wyrobu łyżek z drewna Antonii Frączek również z Bukowej. O gęsiach biłgorajskich opowiedziała Danuta Siwko - Choma z Kolonii Sól.
Obiady gotowały rodziny: Państwa Lisów i Państwa Borowy. Towarzyszyli im znakomici szefowie kuchni - Robert Sowa i Ewa Olejniczak. Jury, złożone z mieszkańców Biłgoraja, jednogłośnie uznało dania przygotowane przez rodzinę Lisów pod nadzorem Roberta Sowy, za smaczniejsze. Jutro na oficjalnym profilu facebook programu znajdą się przepisy na dania główne, a pojutrze na desery.
A jak Wam podobał się biłgorajski odcinek "Sąsiada na widelcu"?